I lappmarken i Åsele hittar du Björnlandet som är en fantastisk vildmark och här finns en av Sveriges mest värdefulla urskogar. De underbara gransumpskogarna, de gamla tallarna och spåren efter skogsbränder som härjat här genom tiderna har gjort Björnlandet till ett levande och kraftfullt ekologiskt system. Du ser tydligt att det funnits händelserika perioder under många år tillbaka.

Uppkomsten

År 1991 bildades Björnlandets nationalpark och den består av 2 300 hektar skog. Du kan se likheter med den natur som Carl von Linné beskrev efter att ha rest runt i Lappland för cirka 300 år sedan. Åldern på de träd som finns här är omkring 200 år, men det finns även träd som är avsevärt äldre.

Flera skogsbränder

Genom åren har det härjat många skogsbränder här och det ser du på de förkolnade svarta stubbarna som finns kvar. Även stamskador i levande tallar är vanligt i området. Senast det brann här var 1831, det året var också ett av de stora brandåren uppe i Norrland. Några spår efter bebyggelse har man inte hittat här, men spår efter flottning av timmer finns. På grund av det kärva inlandsklimatet som råder i parken är floran ganska artfattig. Kanske du kan hitta en och annan lappranunkel om du har tur.

När bör du helst besöka parken?

Det spelar ingen större roll under vilken årstid du besöker Björnlandet. Det är helt upp till dina förutsättningar. Vill du plocka bär passar hösten bäst, vill du vandra är det på sommaren du ska åka hit. Föredrar du att spåra däggdjur är det vintern som gäller. Vi tar och går igenom de olika årstiderna och berättar vad du kan uppleva, sedan är det upp till dig att bestämma vilken årstid som passar dig bäst.

Sommar

dav

När vägen har torkat efter tjällossningen kan du börja besöka parken. På försommaren är det fåglarnas årstid och vill du höra vacker fågelsång passar den här tiden bra. Vill du fågelskåda är det Ansjöbäcken, Angsjön, Björkbäcken och alla myrområden som finns, de bästa ställena. Under sommarens senare del växer hjortron och bärsäsongen börjar.

Höst

Nu lyser lövträden bland granar och tallar och myggen har slutat surra omkring. Luften har blivit friskare och under älgjakten får du som besökare vara beredd på att älgjägare finns här. Tycker du om att vandra bör du passa på under hösten. Klättra då gärna upp för ett berg och titta på den vackra utsikten.

Vinter

Under vintern är det mörkt och snön ligger djup. Har du tänkt dig en tur hit upp då, rekommenderas breda träskidor. Det blir mörkt fort, däremot kan skymningsljuset eller gryningsljuset vara vackert att titta på. Ibland lyser månen vackert på kvällen och då kan du passa på att ta en trevlig skridskotur.