Åsele är en kommun i Västerbottens län som alla kanske inte har hört talas om tidigare. Om du ska åka dit och du inte riktigt vet vad du kan göra där, kommer du kunna läsa om några saker i denna text. Åsele ligger mellan fjäll och kust och är berikat med upplevelser för den som verkligen vill få valuta för pengarna.

Naturupplevelser

I Åsele har du nära till naturen och det är inte svårt att hitta saker att göra där. Det finns nära 57 stycken naturreservat i Åsele dit turister kan komma och vandra om de vill. Stenbitshöjden är det naturreservat som är mest känt och det ligger mellan Åsele och Dorothea och där får besökaren en vildmarkskänsla som du annars inte får lika lätt på andra ställen i Sverige. I detta naturreservat hittar du fjällnära skogar, sjöar, tjärnar och bäckar. Om du besöker naturreservatet på Stockholmsgata, kommer du kunna få se en kanjonbildning som bildades av en mäktig isälv för 9.500 år sedan.

Kulturarv

Sverige är rikt på sitt kulturarv och det gäller även för Åsele. Det finns i dag många gårdar och hus högre upp i landet som har sparats och gjorts om till museum och det finns det även i Åsele kommun. i hembygdsområdet finns allt bevarat för att turisterna ska kunna se hur svenskarna bodde där förr i tiden. Sörnoretgården är en av dessa gårdar som har sparats och där har nedre våningen inretts för att visa hur en rik storbondefamilj kunde bo på 1850-talet. Övre våningen är istället inredd för att visa visa verktyg som användes och hur en skomakares salong kunde se ut under denna tid.

I Åsele finns det inte bara denna gården utan det finns också en gård som kallas för Torvsjögården. Den är inredd för att visa hur de flesta människorna i området bodde på 1830-talet och innefattar inte de allra rikaste. Det fanns en stor skillnad mellan de som var rika och de som var fattiga på den här tiden och den skillnaden går att hitta här. Det är verkligen en plats för de som är intresserade av historia. Två kyrkstugor från trakten finns bevarade på detta museum och där kan du se hur kyrkorna såg ut på den tiden. Kyrkorna runtom i Sverige användes på tidigare delen av 1800-talet även som skola trots att detta inte visas här.

Härligt välkomna på besök i Åsele, hoppas ni kommer att trivas.