Det finns mycket att uppleva och se i Åsele, här kommer vi att ta upp tio olika saker du kan göra eller uppleva. Förhoppningsvis hittar du någonting som passar dig. Om du tänkt besöka Åmsele är den bästa tiden mellan maj och augusti då klimatet är som bäst med en medeltemperatur på omkring 24 grader i juli.

1. Torvsjö

I den här lilla byn som ligger mellan Vilhelmina och Åsele finns det en hel del saker att titta på och uppleva. Du hittar här en vattendriven anläggning, och det kan vara norra Europas mest enastående anläggning. Omkring förra sekelskiftet byggde byns bönder upp tröskverk, saltkvarnar, och elverk för hand. En restaurering av anläggningen påbörjades på 1960-talet och 1972 blev den förklarad som ett byggnadsminne.

2. Åsele marknad

Varje år i juli är det Åsele marknad under några dagar, och här finns det massor av aktiviteter. Antingen för hela familjen, tillsammans med kompisar eller sin partner. Tivolit fungerar bra både för stora och små, att åka karusell blir man aldrig för gammal för. Att försöka vinna choklad eller en nalle i tombolakioskerna som står i tivolit är också både spännande och roligt. Under torsdagar brukar det vara Marknadsracet som går av stapeln i Sorsele, och på fredagar kan du besöka Trillen Car Classic som visar upp fordon. Det finns även andra friluftsaktiviteter runt om i Åsele som vandring i trevliga miljöer eller så kanske du vill fiska, för här finns det gott om bra fiskemöjligheter.

3. Kultur

Det finns ett rikt kulturliv i Åsele kommun och de samarbetar med olika företag, föreningar och organisationer för att väcka inspiration och nyfikenhet. För Åsele kommun är det viktigt att ha ett bra kulturklimat. Kulturveckan pågår en vecka innan den stora sommarmarknaden som även är Sveriges största. Sommarmarknaden är ett välbesökt evenemang, som varar i fyra dagar, har omkring 150 000 besökare och 400 knallar.

4. Hembygdsområdet

Det finns ett hembygdsområde i centrala Åsele, där vissa historiska byggnader finns att se. I dessa byggnader hittar du olika museum, till exempel ett tryckerimuseum och ett klädmuseum. Det finns en mysig kaffestuga som kan bokas för olika arrangemang, högtider och möten. Även en helt fungerande bagarstuga från 1850 finns att boka, och under sommaren arrangeras guidningar.

5. Pikigkullarna

Om du åker väg 92 från Åsele västerut mot Dorotea, passerar du efter cirka 10,5 kilometer en skylt som det står ”Fäbodbäckens nedre kraftstation” på. Där hittar du en skogsväg som har en härlig utsikt, men en brant stigning. Den högsta punkten ligger på omkring 415 meter över havet. Du kan cykla upp till den högsta punken och stigen är omkring 1,3 kilometer lång och väldigt brant. Under stigens första 600 meter är det bara en måttlig stigning, men sedan övergår den till att bli allt brantare. Man rekommenderar en dämpad cykel eftersom du åker skarpt nedför på hemvägen. Hjälm är givetvis en självklarhet. Den här vägen består av grus, sten och sand och du kan inte köra på den med en vanlig bil.

6. Bingo

Bingo är ju ingen plats men ibland kan du även spela bingo här i Åsele, det populäraste är bilbingo, något som är trevligt både om du är ensam eller för hela familjen. Bingo är och har varit ett populärt spel i över 50 år nu och här hittar du svensk hemsida till Tombola, där du kan spela bingo när lusten faller på.

7. Åsele bibliotek

Skulle vädret vara riktigt dåligt en dag, ta gärna och besök biblioteket. Här kan du som turist låna böcker om du ska stanna längre än några dagar. Du kan läsa tidskrifter, låna datorer som har internetuppkoppling och skrivare.

8. Bio

Ibland kan det vara dåligt väder om du semestrar i Åsele och varför då inte besöka deras bio, som finns i Kulturhuset. Här visas filmer både för unga som vuxna, och filmerna är antingen svenska- eller utländska produktioner. Givetvis har de utländska filmerna svensk undertext.

9. Bad

Ett trevligt och långgrunt bad som bara ligger fyra kilometer från Åsele centrum är Stamsjöbadet. Badet är idealiskt för hela familjen och här finns en gungställning och en beachvolleybollplan. Även trevliga omklädningsrum finns, brygga, grillplatser och en stor parkering. Livbojar finns väl synligt utplacerade runt hela badplatsen.

10. Fika

Givetvis måste du ta en fika i Åsele, efter att ha sett och upplevt en hel del saker. På Hälla 50-talscafé och hembageri bakas det utifrån gamla goda recept. Servering sker vid bordet som förr i tiden. Här finns en jukebox som fungerar och det känns som om du är tillbaka till 50-talet. Caféet har dock bara öppet under sommarlovet.