Att ta en lång utflykt med skoter i Åsele är en stor upplevelse. Uppe i sydligaste Lappland finns flera leder som är till för skoterkörning. Vädret under vinter är inte pålitligt och det kan bli flera minusgrader och snöbyar kan komma helt oväntat, därför bör du helst inte ge dig ut ensam. Det bästa är att ge sig ut på dagtid och ta in på en vinteröppen camping över natten. Dessa campingar brukar ofta ligga i direkt anslutning till en skoterklubb. Viktigt är också att lägga upp en plan och titta i en karta över de områden du tänkt besöka innan du ger dig iväg.

Planering

Att åka snöskoter är ett underbart sätt att uppleva naturen, men det gäller att göra en ordentlig planering innan du ger dig ut i Lapplands vidder. Det går ofta väldigt fort att åka skoter och därför är det viktigt att du har rätt utrustning med dig. Det finns heller inte mycket bebyggelser på fjällen, så det kan vara svårt att få hjälp snabbt.

Tänk på att batterierna i mobilen eller i surfplattan tar slut fortare när det är kallt, så ta gärna med en powerbank. När du och din medföljande vän tar mat- eller fikapauser så passa även på att kolla in vilka bonusar https://bingobonus.pro som finns att få på olika nätcasinon som har bingospel.

Råd inför resan

1. Ta först och främst reda på hur väderprognosen kommer se ut.

2. Om du inte är van förare bör du aldrig ge dig ut ensam. Helst inte om du är van förare heller.

3. Du bör göra en noggrann planering innan du åker iväg.

Det är mycket viktigt att berätta för någon hur du tänkt åka, ifall något skulle hända. Då är det lättare för räddningstjänsten att veta vart de ska leta.

4. Ta gärna med ombyte av kläder, varm dryck i termosmuggar, skidor och en spade.

5. Det är viktigt att du följer de skoterleder som finns och att du kör försiktigt.

6. Viktigt är att du hela tiden har koll på var du är och ha kartan i närheten hela tiden. Stanna till då och då och se att du följer leden.

7. Vissa sluttningar kan vara lavinfarliga, så undvik dessa.

Känner du dig osäker, eller vädret blir dåligt bör du antingen vända om eller söka skydd.

8. Glöm inte din mobiltelefon eller walkie-talkie.

9. Ficklampa är oerhört viktigt att ta med, det blir fort mörkt på fjällen.

10. En varm vindsäck bör du ta med och givetvis ett första hjälpen-kit.